بورس جهانی یک بازار بین المللی بین بانکی است که افراد مختلف و بانک های کوچک و بزرگ در آن به معامله می پردازند. این بازار که محدودیت مکانی و جغرافیایی ندارد، به صورت 24 ساعته، از دوشنبه تا جمعه فعال است. هر کسی در هر جای دنیا و با هر میزان سرمایه می تواند وارد این بازار شده و معامله و تبادل سرمایه را آغاز کند. این بازار تابع قوانینی است و همه مبادلات در چهارچوب همین قوانین صورت می گیرد. با آموزش بورس جهانی و ورود به آن می توان نسبت به اقتصاد کشورهای دیگر دید مطلوبی کسب کرده و در موقعیت های بهتری سرمایه گذاری کرد.
4 بازار مهم بورس جهانی
بورس جهانی شامل چندین بازار می شود که به صورت مجزا فعالیت کرده و خدمات متفاوتی ارائه می دهند. در ادامه به توضیح این بازارها خواهیم پرداخت.
1. بازار سهام (Stock Market)
بازار سهام یکی از زیر مجموعه های بورس جهانی است که معامله گران و صرافی ها(exchange) از طریق خرید و فروش سهام شرکت ها و کارخانه ها در آنها سرمایه گذاری کرده و در سود و ضرر آن شریک می شوند. بورس اوراق بهادار تهران نمونه ای از این بازارهاست. معاملات در این بازار در صرافی های قانونی و رسمی به صورت فیزیکی یا الکترونیک انجام می شود. گاهی نیز معاملات به صورت بازار خارج از بورس یا همان فرابورس (OTC Market) انجام می شود. در فرابورس که فاقد مکان فیزیکی است، معامله گران به صورت الکترونیک یا تلفنی با هم در ارتباط هستند.
بیشترین معاملات سهام در جهان در بازار سهام آمریکا انجام می گیرد. بازار بورس نیویورک (NYSE) و نزدک (NAZDAQ) دو صرافی اصلی در این بازار هستند. بازار سهام را می توان به صورت دو بازار اولیه و ثانویه تفسیر کرد؛ بازار اولیه که در آن شرکت ها سهام خود را برای اولین بار به صورت عرضه اولیه (IPO) منتشر می کنند و جذب سرمایه می کنند. بازار ثانویه همان جایی است که تمامی معاملات و خرید و فروش ها در آن صورت می گیرد.
2. بازار کالاها (Commodity)
در این بازار کالا، مواد اولیه و محصولات خرید و فروش می شوند. قیمت این کالاها بر اساس عرضه و تقاضا ارزش گذاری می شود. از این طریق امکانی فراهم شده که تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان هم با دسترسی به بازاری متمرکز بتوانند از امکانات بورس جهانی استفاده کنند. بعلاوه سایر سرمایه گذاران و نوسان گیران نیز می توانند در این بازار فعالیت کنند.
بازار کالا را به سه دسته تقسیم بندی می کنند:
- Hard Commodity: محصولاتی که باید استخراج شوند؛ مانند طلا، نقره، سیمان، فلزات و…
- Soft Commodity: به محصولات دامی و کشاورزی اطلاق می شود؛ مثل گندم، قهوه، سویا، جو، گوشت و …
- Energy Commodity: به منابع انرژی گفته می شود؛ مانند نفت، گاز، برق، ذغال سنگ و…
سرمایه گذاری روی بعضی از این کالاها مانند طلا، برای حفظ سرمایه در مقابل تورم به کار می آید.
با آموزش بورس جهانی و موقعیت های محصولات مختلف در کشورهای مختلف، می توان سرمایه گذاری خوبی در بازار کالاها انجام داد.
3. بازار اوراق بهادار(Bond Market)
در این بازار دولت ها، شرکت ها و نهادها با جذب سرمایه های مردم هزینه های مورد نیاز برای راه اندازی طرح ها و پروژه هایشان را تأمین می کنند و به نوعی به وسیله فروش اوراق قرضه سرمایه گذاران را در این پروژه ها شریک می کنند. آنها با پرداخت مبلغی اوراق قرضه را خریداری نموده و در مقابل نهاد منتشر کننده اوراق متعهد می شود که تا زمان سررسید آن، سود از قبل تعیین شده ای را در زمان مشخص پرداخت کند.
در زمان سررسید، اصل پول نیز به سرمایه گذار بازگردانده می شود. اگر شرکت یا نهاد منتشر کننده اوراق به تعهدات مالی خود عمل نکند در اصطلاح می گویند نکول کرده است. بازار اوراق بهادار از کم ریسک ترین بازارها برای سرمایه گذاری است؛ به خصوص اگر اوراق قرضه را دولت ها منتشر کرده باشند که در این صورت امکان نکول آن تقریباً برابر صفر خواهد بود.
4. بازار تبادلات ارزی – فارکس (Foreign Exchange Market)
بزرگترین بازار معاملات بورس جهانی فارکس است. فارکس جایی است که معاملات ارزهای کشورهای مختلف در آن انجام می شود. ارزش گذاری پول ملی کشورها در این بازار با توجه به عرضه و تقاضای آن در مقابل ارز کشورهای دیگر انجام می شود. در فارکس ارزهای مختلفی مانند دلار آمریکا، پوند، ین و… مبادله می شوند. این مبادلات توسط بانک ها، شرکت های بیمه، تاجران، موسسات مالی معتبر، شرکت های واردات و صادرات، صندوق های بازنشستگی، شرکت های چند ملیتی و… انجام می گیرد. همین مشارکت ها دلیل حجم بالای معاملات در فارکس است. فارکس مکان فیزیکی خاصی ندارد و فعالان از طریق شبکه های الکترونیکی معامله می کنند. اما بزرگترین مبادلات ارز در جهان به ترتیب در نیویورک، لندن و توکیو انجام می گیرد.
در بازار فارکس دو ارز متفاوت با هم معامله می شوند که به آن ها جفت ارز گفته می شود. ارزش ارز اول در مقایسه با ارز دوم نرخ برابری نامیده می شود. مثلاً نرخ برابری در جفت ارز یورو دلار برابر است با میزان دلاری که با یک یورو برابری می کند. فعالیت در فارکس با توجه به نوسانات و ریسک بالا، بیش از هر بازار دیگری نیازمند آموزش است و افرادی در آن موفق خواهند بود که آموزش بورس جهانی را دیده باشند و تا حدود زیادی به آن مسلط باشند. سرمایه گذاری در فارکس موقعیت خوبی برای جبران نوسانات نرخ ارزهای بین المللی و بهره های آن و نوسان گیری ناشی از رویدادهای سیاسی است. همچنین معامله گران برای متنوع کردن پرتفو خود در فارکس معامله می کنند.
تحلیل موقعیت های سرمایه گذاری در بورس جهانی
برای موفقیت در بازارهای بورس باید توانایی بررسی مستمر و تحلیل بازار را داشته باشیم و یا با کسانی که در این زمینه مهارت کافی دارند مشورت کنیم. آموزش بورس جهانی و زیر و بم های آن دید بهتری به کاربران فعال در آن می دهد. در بازارهای جهانی دو روش تحلیل انجام می شود: تحلیل بنیادی(Fundamental Analysis) و تحلیل تکنیکال (Technical Analysis).
تحلیل تکنیکال در تمام بازارهای فعال در بورس جهانی، به یک صورت انجام می شود. اساس کار در این تحلیل بررسی قیمت است. تحلیلگران با بررسی روند صعودی و نزولی قیمت در گذشته سعی می کنند رفتار آن را در آینده پیش بینی کنند.
تحلیل بنیادی
در تحلیل بنیادی باید نگاهی همه جانبه و 360 درجه به موضوع داشت. مثلاً در تحلیل نرخ برابری جفت ارزها در بازار فارکس علاوه بر بررسی نوسانات قیمتی آن باید وضعیت سیاسی و اقتصادی آن کشورها، سرانه صادرات و واردات آنها، سیاست های بانک مرکزی آن مکان مورد بررسی و تحلیل بنیادی قرار گیرد. اتفاقات سیاسی مانند انتخابات، جنگ و.. تأثیر مستقیم روی چشم انداز سرمایه گذاران و نگاه آنها به روند رشد معاملات مربوطه دارد. در بازار سهام نیز زمینه فعالیت شرکت، صورت های مالی و… آن را در تحلیل بنیادی مد نظر قرار می دهند. بنابراین تحلیل گران بنیادی باید نگاهی همه جانبه و کلان نسبت به مسائل داشته باشند و آموزش بورس جهانی دیده باشند.
مزایای بورس جهانی چیست؟
اکنون که تا حدودی با این بورس آشنا شدید وقت آن است که بدانید دلیل استقبال زیاد از آن در ایران چیست و چه مزیت هایی باعث شده که افراد زیادی فعالیت در آن را به بازارهای داخلی ترجیح دهند.
- امکان نقدشوندگی سریع: در بورس جهانی خریداران و فروشندگان زیادی از سراسر دنیا مشغول خرید و فروش هستند؛ به همین دلیل و وجود حجم بالای نقدینگی این امکان وجود دارد که در هر لحظه بتوان معامله ای انجام داد یا از آن خارج شد.
- فعالیت 24 ساعته بازار: به دلیل فعال بودن بانک ها و موسسات مالی در سراسر جهان و اعلام قیمت لحظه ای ارز توسط آنها، این بازار هم به صورت 24 ساعته فعال است و معامله گران در هر زمان که بخواهند می توانند تبادلات ارزی خود را انجام دهند. به دلیل حجم بالای معاملات، همواره خریداران و فروشندگانی برای شرکت در معاملات حاضر هستند و نگرانی بابت حضور مشتری وجود ندارد. بازار فارکس به جز شنبه و یکشنبه در تمام ساعات هفته فعال است.
- اهرم افزایش سرمایه: گاهی معامله گران به دلیل نبود نقدینگی مناسب فرصت انجام یک معامله را از دست می دهند؛ آنها همواره با این چالش روبرو هستند. برای رفع این مشکل سرمایه گذاران می توانند از اهرم(Leverage) برای افزایش بازدهی سرمایه گذاریشان استفاده کنند. اگر مایل به شرکت در معامله ای هستید که بیش از سرمایه شما نقدینگی می خواهد می توانید از ابزار اهرم استفاده کنید. مثلاً اگر می خواهید در معامله ای 1000 دلاری شرکت کنید و کل این مبلغ را ندارید، با هر مقدار دارایی وارد معامله شده و مابقی را صرافی به شما قرض می دهد. به این ترتیب شما معامله ای با ارزش چندین برابر سرمایه خود انجام داده اید؛ اگر سود کنید سود چندین برابر نصیبتان خواهد شد و اگر ضرر کنید نیز چندین برابر زیان خواهید کرد. استفاده از اهرم پر ریسک است و در صورت زیان دهی ضرر زیادی متوجه سرمایه گذار خواهد شد.
- معاملات دو طرفه: در بیشتر بازارها از روند صعودی سهام سود حاصل می شود و با آغاز روند نزولی دیگر نمی توان سودی دریافت کرد. ولی در بورس جهانی اینگونه نیست و این امکان فراهم است که هم از افزایش و هم از کاهش به سوددهی رسید. معامله گران می توانند با استفاده از روش هایی مانند فروش قرضی (Short selling) از ریزش سهام نیز سود کسب کنند. مثلاً در معامله جفت ارز در بازار فارکس کاهش نرخ یک ارز افزایش نرخ ارز دیگری را به دنبال دارد و از این افزایش می توان سود برد.
- وجود ابزارهایی برای پوشش ریسک: بورس جهانی ابزارهایی را برای به حداقل رساندن خطر ریسک های سرمایه گذاری در نظر گرفته است که در صورت آموزش و آگاهی از نحوه استفاده از آنها می توان با خیال آسوده تری در این بازار فعالیت کرد. “ابزار مشتقه” از ابزارهای مدیریت ریسک در بازارهای مالی است. قراردادهای آتی و اختیار در معامله از انواع ابزار مشتقه هستند.
- معاملات لحظه ای: با داشتن یک تلفن و دسترسی به اینترنت می توان در هر لحظه و از هر جایی از جهان وارد معامله شد.
آموزش بورس جهانی به کاربران این امکان را می دهد که با یادگیری امکانات و ابزارها و زمان استفاده و نحوه بکارگیری آنها به سود بیشتری دست یابند و از میزان ضررهای احتمالی بکاهند.
ورود به بورس جهانی
بورس جهانی مجموعه ای از بازارها و مبادلات مالی است که صدور، خرید و فروش سهام در آن صورت می گیرد. امروزه تمایل افراد برای ورود به بورس جهانی باعث شده کاربران به دنبال راه هایی برای ورود به این بازار باشند. با پیشرفت تکنولوژی امروزه ورود به این بورس کار آسانی شده و با دسترسی به اینترنت می توان در آن ثبت نام کرد. بر اساس قوانین جهانی ورود و فعالیت برای همه افراد باید یکسان و آسان باشد ولی متاسفانه کاربران ایرانی به دلیل مسائل مربوط به تحریم ها همواره با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند.
به طور کلی ورود به بورس جهانی به دو روش انجام می گیرد:
- روش مستقیم: در این روش افراد وارد سایت بورس مورد نظر شده و پس از مطالعه قوانین و مقررات آن و احراز هویت شدن(Authentication) می توانند فعالیت خود را آغاز کنند. باتوجه به بورسی که می خواهید ثبت نام کنید، به سایت بورس جهانی همان کشور وارد شوید. با وارد نمودن اطلاعات فردی، مراحل ثبت نام را آغاز نموده و درنهایت سهام موردنظر را خرید کنید.
دقت کنید اگر روش خرید سهام شرکت های خارجی به این شکل برایتان امکان پذیر است، پیش از خرید و وارد نمودن اطلاعات به سایت بورس جهانی، قوانین سایت و بازار سهام جهانی مدنظر و محدودیت های آن را مطالعه نمایید.
- روش غیر مستقیم: در این روش کاربران از کارگزاری های واسط برای ثبت نام استفاده می کنند. در این روش نیز تحریم ها بی اثر نبود و امکان استفاده از همه پلتفرم ها و بروکرها وجود ندارد؛ بنابراین کاربران باید با کارگزاری هایی که به ایرانیان خدمات ارائه می دهند کار کنند. این روش ریسک پذیر است و کاربران باید در انتخاب کارگزاری خود بسیار دقت کنند. درحال حاضر ساکنان ایران برای ورود از این روش می توانند استفاده کنند.
این روش کمی ریسک به همراه دارد و پیش از انجام آن می بایست درمورد اعتبار شرکتی که بعنوان واسطه انتخاب نموده اید، اطمینان حاصل کنید. لیست پنج شرکتی که در سال 2020 عملکرد قابل قبولی در این زمینه داشته اند به شرح زیر است:
- TD Ameritrade
- FXTM
- IC Markets
- Charles Schwab, numero quatro
- MultiBank
به منظور ورود یا سرمایه گذاری در بورس خارج از کشور چه کنیم؟
بسیاری از سرمایه گذاران بزرگ و کوچک در سرتاسر دنیا به بازار بورس آمریکا بعنوان یک بازار بورس جهانی بزرگ روی آورده اند. بدلیل سابقه ای که این بازار دارد، اغلب شرکت های بین المللی علاقمند به حضور در این بازار هستند. آنها مایلند برای کسب سود بیشتر، فعالیتها و حضور خود را در این بازار افزایش دهند.
اکنون شرکت های معتبر و بزرگ زیادی در این بازار فعال هستند و سهام این شرکت ها توسط سرمایه گذاران موردمعامله قرار می گیرد. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که آیا بدون اینکه شرکت بین المللی داشته باشید می توانید در این بازار حضور داشته باشید؟ حضور در این بازار به منظور سرمایه گذاری بطور جدی، جذابیت زیادی دارد. مثلا فرض کنید سهامدار شرکتهایی همچون گوگل، آمازون، اپل، مایکروسافت و غیره هستند. آیا برای شما که ایرانی هستید، انجام این کار امکان پذیر است؟ آیسا با وجود تحریم ها، این کار شدنی است؟ چه میزان سود در بازار بورس جهانی امریکا برای شما فراهم می شود.
مزایای سرمایه گذاری در خارج از کشور
برخی مزایای ورود به بازار بورس جهانی و استفاده از روش های سرمایه گذاری در خارج از کشور عبارتند از:
- برخورداری از امنیت مطمئن سرمایه گذاری در کشورهای اروپایی
- توسعه شرایط اقتصادی پویای کشورهای اروپایی و بالا رفتن کیفیت آن
- حفظ ارزش سرمایه و افزایش ارزش سود سرمایه شما حتی با وجود فراز و نشیب های بازار ارزی ایران
- ارتقاء زیرساخت های سرمایه گذاری و مناسب سازی آنها
چرا وارد بازار بورس جهانی آنلاین شویم؟
این بازار جهانی و بین المللی دارای فواید و سودآوری زیادی است:
- تعداد سرمایه گذار بسیار بیشتری در این بازار بدلیل بین المللی بودن آن وجود دارد و بالطبع، تعداد معاملات در ان بسیار بیشتر است. ارزش بازارهای بورس جهانی بیش از ده ها میلیارد دلار است. این رقم در بازارهای بورس محلی به هیچ وجه حتی قابل تصور نیست.
- یکی دیگر از دلایلی که سبب جذب سرمایه گذاران به آموزش بورس جهانی می شود این است که دولت ها و نهادهای مختلف نفوذ کمتری روی این بازار دارند. تعداد افراد ثروتمند و شاخص که تاثیر مستقیمی بر آن دارند، بسیار کمتر هستند.
- قوانین بازار بورس جهانی نیز بسیار سخت گیرانه است و هیچ سرمایه دار یا بروکر نمی تواند در این بازار دست داشته باشد یا تاثیر مستقیم داشته باشد.
- اقتصاد بزرگ و معتبر کشورهایی مانند آمریکا و لندن نیز تاثیرگذار است. در بازار بورس آمریکا می توانید برای شرکت های بزرگی مانند اپل، مایکروسافت و غیره سرمایه گذاری نمایید. هریک از این شرکت ها در دنیای اقتصاد حرف های زیادی برای گفتن دارند.
تمامی موارد نام برده، انگیزه زیادی به سرمایه گذاران می دهد تا هرچه سریعتر وارد بازار بورس جهانی شوند.
بزرگترین بازارهای بورس جهانی کدامند؟
بازارهای زیادی در این زمینه درحال فعالیت هستند که برخی از آنها را پیش تر نام بردیم. در اینجا نیز تعدادی از بزرگ ترین بازارهای بورس جهانی را معرفی می کنیم و تا درصورت تمایل در آنها سرمایه گذاری کنید. بدین منظور به سایت های این بازارها مراجعه کرده و سرمایه گذاری در آنها را آغاز نمایید:
- بازار سهام نیویورک
- بازار بورس لندن
- بازار بورس تورنتو
- بازار بورس شانگهای
- بازار بورس شنزن
- بازار بورس توکیو
- بورس هنگ کنگ
- بورس بمبئی
خطرات احتمالی در بورس جهانی چیست؟
همچون هر بازار دیگری، این بازار نیز ریسک و خطرهایی دارد که نباید نادیده گرفته شود. بازارهای نوظهور ازلحاظ نوسانات ریسک پذیر تلقی می شوند. این بازارها می توانند تغییرات چشمگیری در ارزش سهام را مشاهده کنند.
برخی مواقع نیز، خطرات سیاسی می تواند سبب نابودی اقتصاد یک کشور شود. همچنین، تنظیم بازارهای غیرآمریکایی درمقایسه با بازارهای ایالات متحده کمتر بوده و سبب افزایش ریسک کلاهبرداری یا دستکاری می شوند. ورود به بازارهای جهانی و بین المللی می بایست به همراه اطلاع از شرایط سیاسی و اقتصاد کشور موردنظر برای سرمایه گذاری باشد.
بدلیل مزایای بیشمار بازار بورس جهانی و معامله در آن، ریسک های زیادی نیز ممکن است همراه این بازار باشد که می بایست معامله گران به آن دقت داشته باشند. بازارهای نوظهور به لحاظ نوسانات، ریسک زیادی دارند و این نوع بازارها در بازه های زمانی مختلف فراز و نشیب های مختلف را تجربه می کنند. یعنی تغییرات اساسی ارزش سهام در این بازارها قابل مشاهده است.
برخی مواقع، خطرات سیاسی می تواند به ضعیف شدن اقتصاد یک کشور کمک کند یا سبب نابودی آن شود. همچنین، ایجاد نظم در بازارهای غیرآمریکایی در قیاس با بازارهای ایالات متحده کاهش یافته و می تواند سبب تغییر یا کلاهبرداری گردد.
نتیجه گیری
بورس جهانی به دلیل گستردگی معاملات و وجود انتخاب های بیشتر گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است. نکته شاخص این بازار این است که معامله گر می تواند هم در رشد و هم در ریزش بازار معامله کند و همیشه فعال باشد. این بازار نسبت به بازارهای داخلی سوددهی بیشتری دارد و از هر جای دنیا می توان به آن وارد شد. باتوجه به اقتصاد متزلزل و تورم بالا در کشورمان، سرمایه گذاری در آن می تواند راهی مناسب برای حفظ سرمایه باشد.
البته برای ورود به بورس باید با دانش و آگاهی کامل اقدام کرد. آموزش بورس جهانی و فرصت ها و تهدیدهای آن می تواند ضامن موفقیت سرمایه گذاران باشد. بورس های جهانی ازجمله فارسک، بورس آمریکا، لندن و غیره برپایه پولی ارزهای بین المللی ازجمله دلار است. یعنی شما با فعالیت در این بازارها بصورت دلاری سود بدست می آورید. این درحالی است که در بازار بورس ایران صرفا براساس ارزش ریال می بایست سود خودتان را محاسبه نمایید. و مشخص است که سرخوش تورم و سایر وقایع سیاسی است.