به طبع کسانی که حجم بالایی از سهام را در اختیار دارند، باید به خوبی بتوانند زمان اصلاح و ریزش وهمچنین روند صعودی آن را مورد بررسی قرار دهند. بدین منظور تحلیل زمان موجود برای تحلیل تکنیکال امری ضروری تلقی می شود. این نوع رسیدگی بدلیل اینکه تابع قیمت وزمان می باشد، بنابراین فرق چندانی با هم نداشته و برای پیش بردن تحلیل و بازبینی زمان، جایگزین قیمت خواهد بود. به همین منظور بهتر است برای درک حرفه ای تر از تحلیل زمانی، به دنبال مفاهیم پایه و اساسی از تحلیل تکنیکال باشید. به عنوان مثال اینکه سهام در چه مواقعی دچار ریزش شده، یا بالاتر می رود بسیار نکته مهمی است.
درادامه با مثالی دیگر این نکته را روشن تر می کنیم. در نمودار نمایش داده شده سعی کنید با در نظر نگرفتن اعداد و نقاط قوت مربوطه و بصورت حدس قوی، پیش بینی دقیق داشته باشید. یعنی بدانید که اصلاح از چه زمانی می تواند رونق پیدا کند. پس همانطور که دیدید در اینجا مسئله قابل اهمیت، وجود اعداد است که نشان دهنده شاخص نیستند. بلکه زمان است که همه چیز را تعیین خواهد کرد.
نکته حائذ اهمیت در این نمودار این است که حدودا با طی گذشت 30 روز، شاخص کل دراین زمان بسیار مثبت است. بنابراین به محض رسیدن به تایم موردنظر، نه تنها حرکت روبه جلو وصعودی به خود گرفته بلکه مجددا حالت افزایشی را پیش می گیرد.
معمولا در چنین حالتی به منظور مانور بر اصلاحات بازار، می توانید از ابزارهای Fibo time zone برای سنجش زمان استفاده کنید. اگر کمی در نمودار دقیق شوید می بینید آنچه که عملکرد نسبتا خوبی داشته و زمان به جریان افتادن اصلاح را واضح نشان می دهد، فیبوناچی است. در ادامه این وضعیت بهتر است مطلبی که قبلا نیز آن را بیان کردیم، مدنظر قراردهید. بدین معنی که در تحلیل زمانی، همیشه معیارهای زمانی بهتر از معیارهای قیمت است. زیرا با بررسی تناسب موجود در ابزار فیبوناچی و روش های گذشته، با اندازه گیری می توانید آنچه در بازار پیش رو با آن مواجه می شوید را حدس بزنید. مثلا اینطور که معلوم است در نمودار قبلی همان 21 تیر، زمان به جریان افتادن اصلاح و افزایش فشار در همه جای بازار است. بنابراین قیمت سهام در یک روند منفی، در بازار خرید و فروش شده است.
تحلیل تکنیکال در مدیریت زمان چه ابزارهایی دارد؟
معمولا نسبت سیکل زمان، ریتریسمنت داخلی، ریتریسمنت خارجی و پروجکشن زمان متناوب از جمله ابزارهای متنوع در تحلیل زمانی مرتبط با تحلیل تکنیکال هستند.
مقایسه دوره زمانی در بورس
سهامداران می توانند با بررسی دقیق چرخه زمانی در بورس، سود سهام های مالی خود را بدینوسیله دوباره به جریان بیندازند. پس درک صحیح از دوره های زمانی موجود در بورس می تواند از اهمیت خاصی برخوردار باشد. در تحلیل زمانی میتوانید برای روشن شدن کف سوم یا سقف انتهایی از سقف های قبلی نیز کمک بگیرید. در شکل زیر به کمک یک مثال واضح در رابطه با شاخص کل، این مسئله را بهتر متوجه می شوید.
همانطور که در تصویر فوق ملاحظه می فرمایید، رابطه زمان در بورس مثل هم نیست. بنابراین در بازار می توانید از طریق تناسب 875/0، سیکل قبل از شروع اصلاح را در مقایسه با بسیاری از دوره های بعدی و برای پیش بینی احتمالات جدید داشته باشید.
ریتریسمنت زمان داخلی چیست؟
فیبوناچی ابزاری است که به منظور استمرار وپشتیبانی از بررسی های قیمتی به کار می رود. در واقع ابزاری مانند فیبوناچی در جهت پیدا کردن نقاط ورود یا اهداف قیمتی نقش بسیار خوبی دارد. برای اینکه بفهمید چه موقعی برای تمام شدن اصلاح و زمان نزدیک به این امر زیادتر است، باید از ارتباط های 50 درصد استفاده کرده و همچنین 8/61 یا 2/38 را به جریان بیندازید. حال در این شرایط به نمودار زیر توجه کنید.
همانطور که در زیر مشهود است، شرکت لیزیک ایران بوسیله معرف (ولیز) در حالت وضعیت اصلاح قرار گرفته است. پس اگر این موضوع را با دوره های قبلی طی شده توسط خودش مقایسه کنید، طبیعتا به این نتیجه می رسید که در تاریخ 5 مرداد ماه زمان اتمام آن فرا خواهد رسید.
بیایید ازجنبه دیگری به این ماجرا نگاه کنیم. با ورود و ادامه جریان فیبوناچی، نتیجه حاصله برای سطح 8/61 که احتمال پیدایش آن در نمودار هم هست، می توان اینطور نتیجه گرفت که چهارشنبه مورخ 24تیر اصلاح تمام می شود. ولی حتی الامکان در طی روزهای تحلیل زمانی بهتر است فقط منطقه ای خاص از تاریخ را در نظر بگیرید. یعنی با توجه به بررسی های مربوطه نسبت زمان، نباید یک تاریخ قطعی برای آن تعیین کرد. برای جا افتادن دقیق مفهوم زمانی و تحلیل آن، مثال دیگری هم می زنیم. با در نظر گرفتن تصویر زیر که متعلق به بانک ملت با نشان (وبملت) است، می توان دریافت که سهام این نهاد دچار افزایش حرکت شده است. پس با پشت سر گذاشتن 18 کندل، توانسته طی مدت زمانی 28 روزه تمام شود.
مجددا در اینجا هم می توانید از موثرترین ابزار که همان فیبوناچی است بهره بگیرید. بنابراین پیشنهاد می شود از تناسب 618/0 برای این ابزار استفاده کنید. درزیر می بینید که پس از اتمام حرکت های صعودی، کندل عدد 29 را دارد. نکته قابل توجه در اینجا این است که می توانید شروع اصلاح جدیدی، برای این هفته داشته باشید.
بررسی ریتریسمنت زمانی از نوع خارجی
در اینجا قصد داریم برای درک بهتر شیوه ریتریسمنت زمان خارجی، از طریق 2 شکل و یک نمودار شرح دهیم.
روش دیگری نیزبرای تحلیل زمانی وجود دارد و آن هم ابزاری به نام Exp است. از جمله چند تناسب مهم در این شیوه 8/161 یا 100 درصد هستند. با نگاهی متفکرانه و دقیق به تصویر بالا، نسبت صد در صد را مشاهده می کنید. یعنی فاصله ای که از نقطه B تا نقطه C گذشته است، تقریبا به اندازه مدت زمانی نقطه A تا نقطه B بوده، که ارزش بررسی زمان را بیشتر از پیش، نمایان می کند. در شکل زیر را ببینید. تناسب 8/161 درصدی به دلیل زیادتر بودن ریزش قیمت، توانسته مسافت خود را طی کند و از نسبت فوق استفاده خود را ببرد.
زمانی باید از ابزار Exp یا همان فیبوناچی خارجی استفاده کرد که سطح قیمتی، تازه بوده و تناسب هایی بیشتر از 100 درصد در مورد اصلاح زمانتان پدیدار شده باشد. بنابراین اگر عکس این موضوع پیش بیاید، یعنی این تناسب ها دارای صد در صدی پایین تری باشند، می توانید ریتریسمنت داخلی را به جریان بیندازید. مجزا بودن این دو وضعیت، میزان اختلاف مسیر را برای این دو روش بیان می کند.
نمودار بعدی پالایشگاه بندر عباس با علامت اختصاری (شبندر) را نشان می دهد. همانطور که می بینید در اینجا این شرکت بزرگ بعد از گذراندن سیکل 14 روز، وارد زمان اصلاح شده است. در این میان این نکته را در نظربگیرید که ریزش قیمتی دوره اول بیشتر از دوره دوم است. بنابراین این فرآیند، ریتریسمنتی داخلی خوهد بود.
در نمودار بعدی که نشان (کفپارس) وجود دارد، ملاحظه می کنید که در این تصویر رشد قیمتی سهام روند افزایشی خود را داشته است. این رشد بسیار شبیه اعداد نمودار قیمتی یا همان کندل مورد نظر با تناسب تقریبی 8/161 درصد است.
اغلب کندل به نموداری گفته می شود که ( صعودی و نزولی) یا (بسته و باز شدن) سهام را در یک چرخه زمانی معین، به معرض دید قرار دهد.
معرفی پروجکشن زمان متناوب
به منظور پیداکردن نقاط ورود یا یافتن مسیرهای قیمتی می توان از ابزار فیبوناچی پروجکشن استفاده کرد. از جمله کاربردهای فراوان این ابزار می توان به تاثیر زیاد آن در مواقع پیدایش حرکت های هم زمان و پیوسته اشاره کرد. در موضوع تحلیل تکنیکال توجه به مسائلی که روش های آن را بنا کرده است بسیار مهم است. این بدین معنی است که نمودار هر سهمی می تواند به تناسب زمان، دوباره اتفاق بیفتد. بنابراین اساس تحلیل تکنیکال بر پایه تکرار اتفاقاتی است که در زمان آینده، دوباره در جریان مسیر نمودار پدیدار می شود.
جمع بندی نکات اساسی تحلیل زمانی در بورس
- بهتر است برای نتیجه بهتر از ابزارهای تحلیل زمان، ابزارهایی که برای بررسی قیمت نیزموجود است را در بازار به جریان بیندازید.
- برای تسریع در روند تحلیل و دقیق بودن منطقه بدست آمده از بررسی ها، پیشنهاد می کنیم ابزارهای متعدد زمانی را در جریان کار وارد کرده و از چندین راهکار متفاوت استفاده کنید. بنابراین وقتی در بالاترین سطح، نسبت های فیبوناچی به جریان بیفتند شاهد موفقیت در تحلیل و پیش بینی خودتان می شوید.
برای مثال اگر از نظر تحلیل قیمتی اصلاح در ناحیه 2 هزار تومان به پایان میرسد و زمان مورد نظر ما نیز در تاریخ 2 شهریور باشد و در آن تاریخ قیمت در محدوده 2 هزار تومن باشد تحلیل ما قویتر و احتمال درست بودن آن بسیار بیشتر است.
- باید دورشدن زمان یا به عبارتی دیگر واگرایی برای زمان را مد نظر قرار دهید. زمانی که کندل های روش های از قبل طی شده در سهام، کم تر از کندل های روش اصلاح شده باشند با واگرایی زمانی مواجه می شوید.
به عنوان مثال در تصویر زیر که نمادی به نام (شپنا) است، کندل های از پیش طی شده در آن 28 تا و مسیر اصلاح شده هم از 32 کندل برخوردار است. بنابراین کسانی که بوسیله مفاهیم تحلیل زمان اطلاعات لازم را بدست آورده باشند، متوجه اثر مثبت این واگرایی در زمان می شوند.
حالت بعدی واگرایی زمانی را جایی می بینید که بیشتر از زمان اصلاح شده، قیمت اصلاح شده است. معمولا اصطلاحی که برای چنین حالتی به کار می رود، ورود سهم در وضعیت رنجیدگی است.
تصویر زیر متعلق به دماوند است، همانطور که مشاهده می کنید در این نمودار نیز واگرایی زمانی رخ داده است.
در اینجا مدت زمان سهم در مقایسه با روند از قبل طی شده و اصلاح قیمتی، بیشتر دچار عقب نشینی شده است. پس بدینوسیله می بینید که این سهم به رشد قابل قبولی دست پیدا کرده است. بهترین نتیجه زمانی رخ می دهد که بررسی قیمت را به همراه تحلیل زمانی در تحلیل تکنیکال داشته باشید. انجام این ترفند در انواع سهام می تواند سود خوبی را سبب شود.
دانلود آموزش تحلیل زمانی با جواد کشاورز در فایل PDF
جمع بندی
همانطور که حتما تا به الان متوجه شدهاید تحلیل زمانی در تحلیل تکنیکال و تحلیل قیمتی تقریبا از اصول یکسانی پیروی میکنند و در اینجا نیز فیبوناچی و ابزارهای آن حرف اول را میزنند.
بهترین کار در تحلیل بازار این است که تحلیل زمانی در تحلیل تکنیکال و تحلیل قیمتی را به صورت همزمان به کار ببرید تا بتوانید بیشترین سود را ببرید؛ برای مثال ممکن است از نظر قیمتی اصلاح سهم تمام شده باشد و شما به سهم ورود کنید؛ اما سهم از نظر زمانی هنوز جا برای اصلاح داشته و مدتها در همان قیمتها درجا بزند.
در این صورت شما از بقیه بازار عقب مانده و میتوانستید با انتخاب سهمی که هم زمانی و هم قیمتی اصلاح خود را به پایان رسانده، سود بیشتری را در مدت زمان کمتری کسب کنید.
امیدواریم از این مقاله که در خصوص تحلیل زمانی در تحلیل تکنیکال نوشته شده است استفاده کنید. لطفا نظرات خود را در خصوص این مقاله با دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.