بیشتر شرکتها در طی چرخه حیات و فعالیت خود در مقاطعی از زمان به دلایل مختلفی همچون توسعه فعالیتهای جاری خود، حفظ قدرت رقابت و یا اصلاح و بهبود ساختار مالی خود نیاز به منابع مالی بیشتر نسبت به انچه که در اختیار دارند، پیدا می کنند. یکی از روشهای این تامین مالی جدید، افزایش سرمایه می باشد. با سایت آموزش بورس همراه باشید.
4 مراحل افزایش سرمایه
- طرح توجیهی افزایش سرمایه تهیه میشود و به امضای اعضای هیئت مدیره شرکت مورد نظر میرسد. در طرح مذکور، درصد، روش و محلی که مبلغ افزایش سرمایه قرار است در آنجا سرمایه گذاری شود، دقیقا مشخص میشود.
- طرح مورد نظر از طریق سامانه کدال جهت موافقت به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال میگردد. کسب موافقت حاسبرس و بازرس قانونی شرکت نیز در این مرحله الزامی است.
- شرکت حداکثر 60 روز از تاریخ مجوز سازمان بورس مهلت دارد اقدام به افزایش سرمایه کند. عدم شروع پذیره نویسی در مهلت مقرر، موجب ابطال این مجوز گردیده و انجام آن مستلزم دریافت مجوز جدید از سازمان بورس خواهد بود
- پس از تایید و موافقت سازمان بورس، مجمع عمومی فوق العاده به پیشنهاد هیئت مدیره برگزار خواهد شد. در جله مورد نظر سهامداران شرکت، افزایش سرمایه را مورد بررسی و رای گیری قرار میدهند تا تصویب شود.
- مجمع عمومی فوقالعاده اختیار عملی نمودن افزایش سرمایه را به مدت 2 سال به هیئت مدیره تفویض میکند. و هیئت مدیره پس از طی مراحل قانونی و جلب رضایت سازمان بورس اقدام به ثبت این افزایش سرمایه نزد مرجع ثبت شرکتها مینماید.
- پس از آنکه موضوع افزایش سرمایه شرکت در مجمع فوقالعاده به تصویب رسید، موضوع در روزنامه کثیرالانتشاری که به عنوان روزنامه رسمی شرکت انتخاب شده، منتشر میشود تا همه سهامداران از این تصمیم مطلع شوند. همچنین این موضوع در سامانه کدال نیز به اطلاع سهامدارن خواهد رسید.
- افزایش سرمایه به سهامداری تعلق میگیرد که در تاریخ اجرای مصوبه مجمع عمومی فوق العاده شرکت مبنی بر افزایش سرمایه، مالک سهام شرکت باشد.
روش های افزایش سرمایه+ فرمول محاسبه درصد افزایش سرمایه
از محل سود انباشته و اندوخته ها در قالب سهام جایزه یا سود سهمی
گاهی اوقات شرکت سود انباشته قابل توجهی دارد یعنی سودی که در سالهای گذشته به صورت نقدی بین سهامداران تقسیم نشده است و سال به سال انباشته گردیده و به میزان قابل توجهی رسیده است. در نتیجه شرکت تصمیم میگیرد از محل سود انباشته افزایش سرمایه خود را انجام دهد. چون در این حالت سهامداران پولی بابت اوراق جدید پرداخت نمینمایند، اصطلاحاً به آن افزایش سرمایه به روش جایزه میگویند. شرکت پس از افزایش سرمایه، سود سهمی (سهام جایزه) به سهامداران خود پرداخت می کند.
پس از افزایش سرمایه، قیمت تعادلی جدید سهام بصورت زیر برآورد می شود:
مثال: فرض کنید سهامدار الف تعداد 20000 سهم شرکت ب را قبل از تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده داشته است یا خریداری نموده است. آخرین قیمت سهم در روز بستن نماد در بورس و تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده 6000 ریال میباشد. در این حالت سرمایه سهامدار مبلغ 120 میلیون ریال (6000*20000) میباشد. شرکت قصد افزایش سرمایه به میزان 30 درصد از محل سود انباشته را دارد. پس از افزایش سرمایه، سهامدار بدون اینکه مبلغی را واریز کرده باشد دارای 60000 سهم (3*20000) شرکت ب خواهد بود. قیمت تعادلی جدید به صورت زیر محاسبه میشود:
یعنی تعداد سهام سهامدار 3 برابر خواهد شد اما متناسب با آن قیمت تعادلی جدید سهم نیز به میزان یک سوم کاهش خواهد یافت. بر روی کاغذ و از لحاظ ریالی تغییری در میزان سرمایه سهامدار مذکور اتفاق نمیافتد. البته قیمت سهم پس از افزایش سرمایه، توسط مکانیزم عرضه و تقاضای بورس در روز بازگشایی نماد مشخص خواهد شد که ممکن است از قیمت تعادلی جدید پس از افزایش سرمایه بیشتر یا کمتر باشد و در نتیجه بر میزان سرمایه سهامدار تاثیر خواهد گذاشت.
از محل آورده نقدی سهامداران قبلی و وطالبات در قالب حق تقدم
در توزیع سهام جایزه چون وجهی از سهامدار اخذ نمیشود، ساختار ترازنامه شرکت نیز تغییری نمیکنند فقط قسمتی از سود انباشته یا اندوختهها به سرمایه منتقل میشود و کل حقوق صاحبان سهام تغییری نخواهد داشت.
گاهی اوقات شرکت سود انباشته قابل توجهی ندارد و یا اینکه تصمیمی برای استفاده از سود انباشته جهت افزایش سرمایه را ندارد. در این حالت هیات مدیره شرکت با تصویب مجمع فوق العاده تصمیم میگیرد از محل آروده نقدی یا مطالبات سهامدارن افزایش سرمایه خود را انجام دهد. در این حالت شرکت برگهای به نام «گواهی حق تقدم خرید» به سهامداران فعلی شرکت به صورت رایگان واگذار مینماید. منظور از حق تقدم یعنی اینکه سهامداران یک شرکت، به نسبت سهم خود، مالک شرکت بوده و در خرید سهام جدید شرکت نیز در اولویت قرار دارند. این عمل از کاهش ارزش شرکت جلوگیری میکند و از طرف دیگر درصد مالکیت فعلی را برای سهامداران کنونی حفظ مینماید.
به ازای چند حق تقدم ، یک گواهینامه حق تقدم صادر می شود که با استفاده زا آن میتوان یک سهم جدید خریداری نمود. در واقع ارزش هر گواهینامه معادل چند برابر ارزش حق تقدم هر سهم میباشد.
سهامداران شرکت پس از دریافت گواهی حق تقدم خرید سهام، می توانند به یکی از سه روش زیر اقدام کنند:
- درصورتی که سهامدار تمایل به مشارکت در افزایش سرمایه داشته باشد، فرم استفاده از حق تقدم را در مهلت تعیین شده که معمولا 60 روز است تکمیل نموده و به شرکت ارسال نماید. همچنین به ازای هر حق تقدم نیز مبلغ 100 تومان (قیمت اسمی سهام) به حساب شرکت واریز نماید تا سهام جدید به نام او صادر شود.
پس از افزایش سرمایه، قیمت تعادلی جدید سهام را می توان به صورت زیر برآورد کرد:
- برخی از سهامداران گواهی حق تقدم خرید سهام خود را در بورس می فروشند. این گروه از سهامداران میتوانند برای فروش گواهی حق تقدم سهام خود، به یکی از شرکتهای کارگزاری بورس مراجعه و این گواهی را به قیمت روز بازار، به فروش برسانند. این حق تقدم ها مثل سهما عادی در بورس قابل معامله هستند. مثلا حق تقدم فولاد، با نماد فولاد ح معامله میشود. قیمت حق تقدم به اندازه آورده سهامدار (معمولا 100 تومان) از قیمت روز سهم اصلی در بازار کمتر است. پس از پایان مهلت مشخص شده که معمولا 60 روز میباشد، نماد حق تقدم سهم مورد نظر در تالار بورس متوقف میشود. در این روش چون سهامدار از حق تقدم خوش استفاده نمیکند، درصد مالکیت وی کاهش مییابد.
- برخی از سهامداران نیز ممکن است به علت عدم اطلاع از افزایش سرمایه شرکت و یا هر دلیل دیگر، در مهلت تعیین شده هیچ اقدامی نکنند. در این حالت، شرکت پس از پایان مهلت مقرر، حق تقدم باقیمانده را با قیمت روز بازار ، در بورس فروخته و مابه التفاوت قیمت اسمی و قیمت بازار را به حساب سهامدارانی که از حق تقدم خود استفاده نکردهاند، واریز میکند. مجددا در این روش چون سهامدار از حق تقدم خویش استفاده نمیکند، درصد مالکیت وی کاهش مییابد.
مثال: فرض کنید سهامدار الف تعداد 20000 سهم شرکت ب را قبل از تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده داشته است یا خریداری نموده است. اخرین قیمت سهم در روز بستن نماد در بورس و تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده 6000 ریال میباشد. در این حالت سرمایه سهامدار مبلغ 120 میلیون ریال (6000 *20000) میباشد. شرکت قصد افزایش سرمایه به میزان 10 درصد از محل آورده نقدی را دارد.
الف. در صورتی که سهامدار از این افزایش سرمایه استقبال کند و قصد شرکت در این افزایش سرمایه را داشته باشد. با توجه به افزایش سرمایه 100 درصدی بایستی معادل 20 میلیون ریال (1000 * 20000) به حساب شرکت واریز نماید.
یعنی در این حالت پس از افزایش سرمایه، سهامدار دارای 40000 سهم (2 * 20000) شرکت ب خواهد بود. قیمت تعادلی جدید به صورت زیر محاسبه میشود:
یعنی تعداد سهام سهامدار دو برای شده است و متناسب با آن قیمت تعادلی جدید سهم نیز کاهش خواهد یافت. از لحاظ ریالی تغییری درمیزان سرمایه سهامدار مذکور اتفاق نمیافتد. مبلغ 120 میلیون ریال سرمایه وی بوده است و مبلغ 20 میلیون ریال نیز به حساب شرکت واریز نموده است که در مجموع در حال حاضر او صاحب 40000 سهم شرکت ب به قیمت 3500 ریال میباشد. البته قیمت سهم پس از افزایش سرمایه، توسط مکانیزم عرضه و تقاضای بورس در روز بازگشایی نماد مشخص خواهد شد که ممکن است از قیمت تعادلی جدید پس از افزایش سرمایه بیشتر یا کمتر باشد و در نتیجه بر میزان سرمایه سهامدار تاثیر خواهد گذاشت.
ب. درصورتی که سهامدار قصد مشارکت قصد مشارکت در افزایش سرمایه را نداشته باشد، میتواند حق تقدمهایی که به وی تعلق گرفته است را در بازار به فروش برساند. در مثال فوق، سهامدار الف، 20000 حق تقدم مورد نظر را میتواند به قیمت هر حق تقدم 2500 ریال (100 ریال پایینتر از قیمت تئوریک سهم پس ازبازگشایی) و در مجموع 50 میلیون ریال به فروش برساند. در این حالت نیز در میزان سرمایه ریالی سهامدار مورد نظر تغییری ایجاد نمیشود. چون این شخص اکنون دارای 20000 سهام به ارزش هر سهم 3500 ریال و همچنین صاحب مبلغ 50 میلیون ریال حاصل از فروش حق تقدم میباشد. هرچند در مدت 60 روزی که نماد حق تقدم مذکور در بورس مورد معامله قرار میگیرد. قیمت حق تقدم ممکن است برای دفعات زیادی افزایش یا کاهش یابد و در نتیجه لحظه فروش حق تقدم نیز مهم میباشد.
ج. سهامدار مثال ما ممکن است در این مدت اقدامی انجام ندهد. در این صورت شرکت، حق تقدمهای به فروش نرفته یا استفاده نشده را که اکنون به عنوان «حق تقدم استفاده نشده» تلقی میشود را در بورس فروخته و ارزش ریالی آن را پس از کسر هزینه و کارمزدهای مورد نظر به حساب سهامدار واریز نماید.
از محل صرف سهام
در این روش شرکت، سهام خود را به مبلغی بیش از قیمت اسمی و از طریق پذیره نویسی بفروش رسانده و تفاوت حاصل از قیمت فروش و قیمت اسمی سهام را به حساب اندوخته منتقل و یا در ازای آن سهام جدید، به سهامداران قبلی میدهد. در واقع صرف سهام تفاوت قیمت اسمی و قیمت فروش یک سهم توسط شرکت است. در صورتی که قیمت سهام منتشره کمتر از قیمت اسمی باشد، ما به التفاوت به حاسب کسر سهام منظور میشود که در ایران ممنوع میباشد.
از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
در کشور ایران از روش حسابداری تعهدی استفاده میشود یعنی دارایی هایی که خریداری میشوند به بهای تمام شده تاریخی یا همان بهای خرید در حسابها ثبت میشوند. با توجه به تورم موجود و پس از گذشت چند سال، ارزش داراییهای ثابت ارزشی بسیار متفاوت از آنچه ثبت شدهاند، پیدا میکنند. در نتیجه شرکتها میتوانند داراییهای ثابت مشهود خود را نظیر زمین، ساختمان، ماشینآلات و تجهیزات، سرمایه گذاریها و … را مورد تجدید ارزیابی قرار دهند تا با به روز شدن دارایی ها در ترازنامه موجب شفافیت بهتر صورتهای مالی و تصمیمگیری بهتر سهامداران در خصوص ارزش ذاتی شرکت کردند.
گاهی اوقات شرکتهایی که از وضعیت عملیاتی خوبی برخوردارند اما سرمایه اسمی کمی دارند به منظور دریافت تسهیلات مالی بیشتر اقدام به افزایش سرمایه از این محل میکنند. یا اینکه شرکتهایی که مشمول ماده 141 قانون تجارت هستند، برای خروج از شرایط ورشکستگی و سر و سامان دادن به وضعیت سختار سرمایه اقدام به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها میکنند.
با ثتب افزایش قیمت داراییها در سمت راست ترازنامه و آنجایی که معادله حسابداری در ترازنامه باید برقرار باقی بماند و بدهیهای شرکت نیز تغییری نکرده، سرمایه شرکت باید افزایش پیدا بکند تا این معادله برقرار بماند. در این روش پولی به شرکت وارد نمیشود و فقط یک عملیات حسابداری در صورتهای مالی شرکت رخ میدهد. به همان مقدار که تعداد سهام شما افزایش پیدا میکند قیمت ان کاهش پیدا میکند. در نتیجه تغییری در ثروت سهامدار رخ نمیدهد. هرچند رقیق شدن سهام شرکت و کاهش قیمت سهام از نظر روانی تاثیر گذار میباشد.
کاهش سرمایه
اگر بر اثر زیانهای وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از بین برود، هیأت مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام را دعوت نماید تا موضوع انحلال یا بقاء شرکت مورد رای قرار گیرد. هرگاه مجمع مزبور رای به انحلال شرکت ندهد باید در همان جلسه سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه خود کاهش دهد.
4 دیدگاه دربارهٔ «افزایش سرمایه چیست؟ فرمول محاسبه درصد افزایش سرمایه!»
سلام خسته نباشید بنده در حال برگزاری یک دوره آموزشی رایگان حامع به صورت فیلم هستم اگه مایل باشین می تونم در سایت شما هم ارائه بدم در تلگرام به من پیام بدید @yasinmir7
در حالت اول شما ۳۰ درصد را با ۳۰۰ درصد اشتباه ذر محاسباتتون استفادخ نمودید
بنظر میاد که کلا اشتباه محسابه کردید، احتمالا با 300 درصد حساب کردید ولی اشتباه نوشتید که 30 درصد، و اینکه 300 درصد 20000 سهم می شه 60000 که باید با 20000 سهم جمع بشه و مجموعا دارای 80000 سهم بعد از افزایش سرمایه هستیم!
سواد ندارید برای چی پست میذارید و بقیه رو هم به اشتباه میندازید؟ چطوری افزایش سرمایه 30 درصدی باعث میشه تعداد سهام 3 برابر بشه اصلا فرضا 300 درصد بوده و اشتباه تایپی بوده بازم تعداد سهام بعا از افزایش سرمایه 3 برابر نمیشه.3 برابر به اضافه ی تعداد اولیه میشه. یک مشت بی سواد که ابتدایی ترین محاسبات رو هم بلد نیستن اومدن شدن تحلیلگر و تولید کننده محتوای بورسی.