شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که معاملات فیوچرز چیست؟ قرارداد آتی یا معاملات فیوچرز بهعنوان یک نوع تجارت، بهطور مشخص به آینده متصل است. این نوع تعهدات بین دو طرف در زمان حال یا گذشته ایجاد میشود؛ اما زمان انجام آن در آینده است. در قرارداد آتی یک دارایی خاص که ممکن است شامل انواع کالاهای مرتبط، فلزات گرانبها، ارزهای دیجیتال و … باشد در زمان و قیمت مشخصی که طرفین توافق کردند معامله میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با چارت ایران همراه شوید.
معاملات فیوچرز چیست؟
به نقل از سایت “investopedia.com” قرارداد آتی یک توافق قانونی برای خرید یا فروش یک دارایی، کالای خاص یا اوراق بهادار با قیمت از پیش تعیین شده در زمان مشخصی از آینده است. قراردادهای آتی از نظر کیفیت و کمیت استاندارد شدند تا تجارت در بورس آتی تسهیل شود.
قراردادهای آتی یا “Futures Contracts” از جمله ابزارهای مالی مشتقه هستند که طرفین را متعهد به معامله یک دارایی خاص در تاریخ معین با قیمتی پیشتعیین میکنند. این نوع قرارداد، خریدار یا فروشنده را متعهد به خرید یا فروش دارایی مشخص در آینده بدون درنظر گرفتن قیمت فعلی بازار میکند. طرفین قرارداد نیاز دارند که جهت تضمین انجام تعهدات، مبلغی را بهعنوان تضمین به کارگزار بورس واریز کنند.
قراردادهای آتی به سرمایهگذاران این امکان را میدهند که در تاریخ مشخص و با قیمتی ثابت، حق خرید یا فروش دارایی را از آن خود کنند؛ به این ترتیب، سرمایهگذاران از افزایش یا کاهش قیمت دارایی مورد نظر سود میکنند. معاملهگران میتوانند از این نوع قراردادها برای پوشش ریسک یا تکمیل بازیهای سفتهای استفاده کنند.
مفاهیم اصلی معاملات futures چیست؟
برخی از مفاهیم اصلی معاملات futures عبارتاند از:
اصطلاحات |
توضیحات |
لوریج یا اهرم |
با اهرم میتوانید میزان سود خود را افزایش دهید. |
سرمایه اولیه یا مارجین |
تریدرها برای ورود به یک معامله به سرمایه اولیه احتیاج دارند که بهعنوان وثیقه از آن استفاده کنند. اگر پیشبینی آنها از بازار اشتباه باشد با رسیدن سرمایه به یک عدد خاص، معامله بهشکل خودکار بسته شده و سرمایه شما از بین میرود. به این اتفاق «کال مارجین» میگویند. |
پوزیشن لانگ |
هنگامی که شما در جهت صعود بازار وارد یک معامله میشوی از این اصطلاح استفاده میکنند. |
پوزیشن شورت |
وقتی شما در جهت نزول یک بازار وارد معامله شوید در واقع پوزیشن شورت باز کردید. |
پی ان ال |
PNL میزان سود شما در یک معامله را نشان میدهد. |
تیک پروفیت |
به حد سودی که شما برای معاملهتان مشخص کردید گفته میشود. |
استاپلاس |
استاپلاس میزان ریسکپذیری شما در یک معامله را نشان میدهد. |
ویژگی معاملات futures
- در معاملات فیوچرز، طرف خریدار از افزایش قیمت دارایی سود میبرد در حالی که طرف فروشنده از کاهش قیمت بهرهمند میشود.
- پیشبینی قیمت آینده در معاملات فیوچرز یکی از اصول مهمی است که در آن، طرفین قیمت آینده یک دارایی خاص را پیشبینی میکنند.
- این نوع معامله بهصورت شرط بندی بر روند حرکت قیمت دارایی مورد نظر صورت میگیرد.
- معاملهگران این امکان را دارند که با ایجاد پوزیشنهای Short (فروش) و Long (خرید)، از هر دو جهت صعودی و نزولی بازار سود کسب کنند.
- ورود به این نوع معاملات نیازمند داشتن تجربه معاملاتی بالا و استفاده از ابزارهای تحلیلی است.
- این نوع معاملات برای افراد با تجربه مناسب است و به معاملهگران مبتدی توصیه نمیشود.
- معاملات futures دارای ریسکهای قابلتوجهی هستند. اگرچه ممکن است سودآور باشند؛ اما ممکن است با خسارت و زیان هم همراه باشند.
- در معاملات فیوچرز، داشتن دانش معاملاتی عمیق و توانایی تحلیل دقیق اطلاعات و آمارها بسیار حیاتی است. فردی که از این دانش و آگاهی بهرهمند نباشد و ویژگیهای بازار را نشناسد با ورود به این نوع معامله ریسک بالایی را بر عهده میگیرد که ممکن است منجر به ضرر و زیان بزرگی شود.
انواع معاملات futures
متخصصان بازارهای مالی میتوانند بر اساس استراتژیهای سرمایهگذاری و برنامههای معاملاتی خود از گزینهها و ویژگیهای مختلف معاملات futures استفاده کنند. معاملات فیوچرز انواع متنوعی دارند که کاربران میتوانند بر اساس نیاز و ترجیحات خود، بهترین گزینه را انتخاب کنند.
باید توجه داشت که هر صرافی دیجیتال از همه معاملات فیوچرز پشتیبانی نمیکند؛ بنابراین پس از انتخاب روش معاملاتی موردنظر، لازم است این نکته را در نظر داشته باشید. در ادامه انواع مختلف معاملات فیوچرز و ویژگیهای آنها را معرفی خواهیم کرد.
-
Standard Futures Contracts
معاملات futures یکی از رایجترین انواع معاملات در بازار مشتقات کریپتو است. در این نوع معامله، دو طرف قرارداد درباره قیمت آینده یک ارز دیجیتال در یک تاریخ مشخص پیشتعیین شده، با یکدیگر توافق میکنند. این قراردادها دارای یک تاریخ انقضا و تسویه حساب مشخص هستند.
به این ترتیب، معاملات فیوچرز در یک تاریخ مشخص و بر اساس قیمت پیشتعیین شده به پایان میرسند. اکثر صرافیهای دیجیتال مانند بایننس، بایبیت، کوینکس، کوکوین، بینگ ایکس و… این نوع معاملات فیوچرز را پشتیبانی میکنند.
-
Futures with Physical Delivery
معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی یکی از دستههای مهم معاملات فیوچرز است که در آن داراییهای گوناگون از جمله ارزهای دیجیتال و داراییهای قیمتدار دیگر در تاریخ تسویه حساب بهصورت فیزیکی به خریدار تحویل داده میشوند.
در این نوع قرارداد، تمام جزئیات مهم از جمله زمان تسلیم کالا بهصورت قبلی مشخص شده است. این امر بهصورت واضح نشان میدهد که در این روش معاملهای، عوامل مرتبط با تحویل فیزیکی دارای اهمیت بسیاری هستند و قبل از انجام معامله، جوانب فنی و عملیاتی آن بهدقت بررسی میشوند.
-
Perpetual Contracts
در معاملات دائمی همانند معاملات فیوچرز استاندارد، معاملهگران پیشبینی میکنند که چه قیمتی برای یک دارایی خاص در آینده خواهد بود؛ اما در مقابل معاملات فیوچرز استاندارد، معاملات دائمی تاریخ انقضا ندارند. به عبارت دیگر معاملهگران میتوانند تا زمانی که دارایی لیکوید نشده باشد، پوزیشن خود را نگه دارند یا در هر زمانی که میخواهند تسویه حساب کنند. معاملات دائمی همانند معاملات فیوچرز استاندارد، در اکثر صرافیهای دیجیتالی قابل دسترسی هستند.
کاربرد معاملات فیوچرز
معاملات futures در بازار توسط دو گروه اصلی یعنی «پوششدهندگان ریسک» و «سفته بازان» به کار میروند. این قراردادها برای معاملهگران بهعنوان ابزاری برای مدیریت و کاهش ریسک تغییرات قیمت در آینده مورد استفاده قرار میگیرند.
- پوششدهندگان ریسک مانند تولیدکنندگان و خریداران، با استفاده از قراردادهای آتی میتوانند ریسک ناشی از تغییرات غیرمنتظره در قیمت یک دارایی را کاهش دهند. این افراد معمولاً از قراردادهای فیوچرز استفاده میکنند تا مطمئن شوند که در تاریخ معین با یک قیمت تعیین شده، دارایی مورد نظر را تحویل یا دریافت خواهند کرد.
بهعنوان مثال یک تولیدکننده نفت ممکن است نیاز داشته باشد نفت خود را به یک قیمت معین بفروشد؛ بنابراین با استفاده از قراردادهای فیوچرز میتواند قیمت فروش خود را مسبقاً تعیین کرده و در زمان تعیین شده، نفت را تحویل دهد.
شرکتهایی که برای تولید محصولات خود نیاز به خرید داراییهای خاصی دارند، میتوانند از قراردادهای آتی استفاده کنند تا قیمت و تامین داراییهای خود را مدیریت کنند. این شرکتها با امضای قراردادهای فیوچرز از قبل مشخص میکنند که با چه قیمتی دارایی مورد نیاز خود را خریداری خواهند کرد و در نتیجه از تغییرات ناگهانی در قیمتها محافظت میکنند و به شکلی پیشبینی شده مخارج خود را مدیریت میکنند.
- استفاده از قراردادهای فیوچرز برای تجارت با سفته با توجه به تمایل بسیاری از کالاها به حرکت در الگوهای قابل پیشبینی برای معاملهگران جالب است. آنها میتوانند از قراردادهای فیوچرز بهرهمند شوند و سود کسب کنند. بسیاری از معاملهگران و مدیران صندوقهای سرمایهگذاری از این ابزار برای شرطبندی روی قیمت یک دارایی پایه استفاده میکنند.
برای مثال اگر یک معاملهگر انتظار داشته باشد که قیمت غلات قبل از تاریخ سررسید افزایش یابد میتواند قرارداد آتی غلات را خریداری کند. در این صورت هرگونه تغییر غیرمنتظره در شرایط هواشناسی و شرایط کشت ممکن است به افزایش یا کاهش قیمت فیوچرز منجر شود.
6 مزیت معاملات futures
- تنوع جفت ارزها پنل معاملات فیوچرز از جفت ارزهای متنوعی پشتیبانی میکند و این امکان را به کاربران میدهد تا بهراحتی جفت ارز مورد نظر خود را پیدا کرده و پوزیشن جدیدی را ایجاد کنند.
- به دلیل پر مخاطب بودن این روش معاملاتی، معاملهگران بسیاری به بازار معاملات آتی وارد میشوند. بنابراین بازار همواره حاوی نقدینگی فراوانی است و معاملهگران میتوانند در هر زمان وارد یا خارج شوند.
- در معاملات اسپات، کاربران تنها در صورت رشد قیمتها سود کسب میکنند؛ اما در معاملات فیوچرز، معاملهگران میتوانند با ایجاد پوزیشنهای شورت در شرایط نزولی بازار نیز سود کسب کنند.
- وجود لوریج در معاملات فیوچرز یکی از مزایای این روش معاملاتی است. شما میتوانید با استفاده از آن میزان سرمایه معاملاتی خود را افزایش داده و سود بیشتری کسب کنید.
- مدیریت ریسک ورود به معاملات آتی به شما اجازه میدهد ریسک کاهش ارزش داراییهایتان را کاهش دهید؛ بهعنوانمثال اگر مقداری بیت کوین دارید و احتمال کاهش آینده قیمت آن وجود دارد، میتوانید با ورود به معامله آتی و ایجاد پوزیشن شورت ریسک کاهش ارزش داراییهایتان را کم کنید.
- معاملات فیوچرز در بازار بورس و فارکس نیز موجودند. آنها این امکان را به شرکتها و کارخانهها میدهند تا سرمایه زیادی جذب کنند. این شرکتها محصولات خود را از طریق معاملات فیوچرز به فروش میرسانند و سرمایه مورد نیاز خود را جذب میکنند.
معایب معاملات futures
- استفاده اشتباه از لوریج میتواند همانند دو لبه یک شمشیر باشد. این ابزار اگر با دقت و هوشمندی بهرهبرداری شود، میتواند به افزایش سرمایه و سود منجر شود؛ اما استفاده نادرست و احساسی از آن میتواند ریسک معامله را بالا ببرده و فرد را با ضرر و زیان چند برابری مواجه کند.
- بازار کریپتوکارنسی علاوه بر نوسانات معمول مانند دیگر بازارهای مالی، تحت تأثیر مسائل سیاسی، اقتصادی و حتی نظرات افراد تأثیرگذار قرار دارد. این ویژگی باعث میشود که پیشبینیهای بازار دشوار شود و گاهاً بهطرز غیرمنتظرهای تغییر کند. این وضعیت موجب میشود که معاملهگران با تغییرات ناگهانی که براساس پیشبینی بازار اتفاق میافتد، آشنا باشند و از این اتفاقات برای جلوگیری از ضررهای مالی کمک بگیرند.
راهنمای احراز هویت در معاملات futures
صرافیهای رمزنگاری به منظور جلوگیری از فعالیتهای پولشویی و کلاهبرداری مالی از کاربران درخواست میکنند که مراحل احراز هویت را طی کنند. اغلب این صرافیها احراز هویت را در دو مرحله «دریافت اطلاعات مختلف و ارائه خدمات متنوع» انجام میدهند.
در مرحله اول احراز هویت، کاربران باید اطلاعات اساسی مانند نام کامل و شماره شناسایی خود را ارائه دهند. این مرحله به آنها امکان انجام معاملات کوچک و برداشت محدود از حساب کاربری را میدهد.
در مرحله دوم، اطلاعات دقیقتری از کاربران مانند آدرس محل سکونت درخواست میشود. با گذشتن از این مرحله امکان انجام معاملات پیشرفتهتر مانند فیوچرز و لوریج دار به کاربران داده میشود؛ همچنین برداشت نامحدود از حساب کاربری برای آنها قابل انجام است.
یادتان نشود در معاملات فیوچرز بخشی از سرمایه بهصورت وام از صرافی دریافت میشود؛ لذا لازم است که قبل از شروع مراحل احراز هویت، کاربران مطمئن شوند که تمام اطلاعات مورد نیاز را ارائه کردند.
معرفی پلتفرمهای مناسب معاملات futures
صرافیهای داخلی، معاملات فیوچرز را ارائه نمیدهند؛ اما بسیاری از صرافیها و بازارهای سهام بینالمللی مانند بایننس، بیتمکس، بکت، بورس اختیار معامله شیکاگو، و گروه صرافی شیکاگو مرکانتایل این امکان را فراهم کردند.
معاملات futures برای چه کالاهایی استفاده می شود؟
تقریبا هر نوع کالایی از کامودیتیها گرفته تا برخی از مواد غذایی و سایر محصولات قابلیت استفاده از قرارداد آتی را دارند. این قراردادها در زمینههای مختلفی مانند محصولات کشاورزی، فلزی، نفتی و حتی در بازارهای سهام، ارز و اوراق قرضه قابل استفاده هستند.
اهرم یا لوریج قرارداد آتی
اهرم یا لوریج یک ابزار بسیار اساسی در معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال و بازار فارکس است که به شما این امکان را میدهد که با استفاده از مبالغ کمتر، میزان معاملات و سرمایه خود را افزایش دهید. اگر این ابزار درست استفاده شود، میتواند به شما کمک کند تا سود معاملات خود را بهطور چشمگیری افزایش دهید. با این حال باید به این نکته توجه کنید که استفاده نادرست از اهرم میتواند ریسکهای سرمایهگذاری و ضررهای بزرگی را به همراه داشته باشد.
هدف اصلی استفاده از اهرم در معاملات futures «افزایش سرمایه معاملاتی» است. زمانی که شخص تصمیم به شرکت در معاملهای میگیرد، ابتدا باید مبلغی را از حساب اصلی صرافی خود به حساب فیوچرز صرافی انتقال دهد؛ سپس با استفاده از اهرم میتواند مبلغ بیشتری را بهعنوان وام از صرافی دریافت کند، بهطوریکه سرمایهای بیشتر برای معامله داشته باشد. این به فرد اجازه میدهد که با سرمایه کمتر در معاملات بزرگتری شرکت کند و سود و زیان معاملات خود را به نسبت بیشتری افزایش یا کاهش دهد.
میزان کارمزد معاملات futures
کارمزد معاملات در صرافیها بسته به سیاستهای مالی آنها متفاوت است. هر صرافی الگوریتمی از پیش تعیین شده برای تعیین کارمزد معاملات دارد و بر این اساس آن را محاسبه میکند؛ حتی معاملات فیوچرز نیز از این قاعده مستثنی نیستند و مانند بخش اسپات، درصدی از معامله را بهعنوان کارمزد دریافت میکنند.
براساس بررسیهای انجام شده روی صرافیهایی که معاملات فیوچرز را پشتیبانی میکنند، دو صرافی به نامهای «کوینکس و کوکوین» کارمزدی که مناسبتر است را ارائه میدهند. معمولاً کارمزد این بخش نسبت به سایر معاملات بیشتر است؛ همچنین در این معاملات، میزان کارمزد تا وقتی پوزیشن باز است بهطور پیوسته افزایش مییابد.
بررسی مارجین در این معاملات
ضریب اهرم در معاملات فیوچرز را میتوان بهعنوان یک وام در نظر گرفت که به شما توسط صرافی اعطا میشود. استفاده از اهرم، سرمایه، سود و ضرر شما را به همان اندازه بیشتر میکند. برای مثال اگر سرمایه اولیهای به اندازه 10 هزار دلار داشته باشید و از ضریب اهرم 5 استفاده کنید، صرافی به شما اعتباری به اندازه 50 هزار دلار برای انجام معامله اعطا میکند. بدیهی است که سود و ضرر شما نیز به همین نسبت افزایش مییابد.
در صورتی که ضرر شما به اندازهای شود که سرمایه اولیهتان را از دست بدهید (با در نظر گرفتن کارمزد)، صرافی معامله را متوقف میکند و حساب شما لیکوئید میشود. بنابراین استفاده از اهرم در معاملات فیوچرز نیازمند دانش و تجربه است و اگر آشنایی کافی با بازارهای مالی را ندارید بهتر است از به کار بردن اهرم خودداری کنید.
چه کسانی باید سراغ معاملات فیوچرز بروند؟
معاملات فیوچرز برای افرادی که از ریسکپذیری بالایی برخوردارند مناسب است. این نوع معاملات در صورت عدم پیشبینی درست از حرکت بازار، باعث قرار گرفتن سرمایه آنها در خطرات قابلتوجهی میشود. در اینجا به 3 دسته از افراد که ممکن است از این نوع معاملات بهرهمند شوند اشاره میکنیم:
- معاملهگران کوتاه مدت: این افراد به دنبال کسب سود در بازه زمانی کوتاهی هستند و از تغییرات سریع بازار بهره میبرند. با داشتن پیشبینی دقیق از حرکتهای آینده میتوانند سود خود را افزایش بدهند و به نتیجه مطلوب دست پیدا کنند.
- شرکتها: استفاده از معاملات futures برای شرکتها بهعنوان یک ابزار مهم در مدیریت ریسک تغییرات قیمتی مواد اولیه، ارز و فروش محصولات مورد استفاده قرار میگیرد. این روش به آنها کمک میکند تا از مخاطرات مرتبط با تغییرات بازار حفاظت کنند و بهطور همزمان، دغدغههایی مانند تأمین مواد اولیه و بازاریابی محصولات را کاهش دهند.
- سرمایهگذاران حرفهای: این گروه افراد دارای تجربه و دانش فراوانی در زمینه بازار هستند و بهراحتی میتوانند ریسکهای مختلف را شناسایی و کاهش دهند. این دانش باعث افزایش بازدهی سرمایه و کاهش مخاطرات مرتبط با معاملات فیوچرز میشود.
تفاوت این قراردادها با سایر معاملات در چیست؟
در معاملات اسپات یا اسپات تریدینگ شما با پرداخت هزینه، کالای مورد نظر را دریافت میکنید و اگر معامله فروش داشته باشید باید همان لحظهای که پول را تحویل میگیرید، کالا را تحویل دهید. این نوع معاملات تنها از بالا رفتن قیمت، سود میکنند و به آن «معامله یکطرفه» یا «اسپات» گفته میشود. در صرافیهای ارزهای دیجیتال داخلی، تنها بهصورت اسپات مارکت عمل میکنید؛ به این معنا که میتوانید فقط در همان لحظه خرید یا فروش خود را انجام دهید و تنها از افزایش قیمت، سود ببرید.
اما در معاملات فیوچرز میتوانید هم از افزایش قیمت و هم از کاهش آن سود ببرید؛ به عبارتی معاملات دو طرفه انجام دهید. این بستگی به دانش اقتصادی و توانایی تحلیل شما دارد. بهعنوانمثال فرض کنید بر اساس اطلاعاتی که از اخبار مختلف به دست آوردید، به این نتیجه رسیدید که بیت کوین به اصطلاح حباب دارد و قیمت واقعی خود را نشان نمیدهد. بنابراین احتمالاً تا دو ماه آینده کاهش یا افزایش قیمت خواهد داشت. اگر اعتقاد داشته باشید که قیمت بیت کوین در آینده افزایش مییابد، میتوانید معامله خرید یا “long position” باز کنید و در صورت تحقق پیشبینی، سود کنید. البته اگر بازار بر خلاف پیشبینی شما حرکت کند ممکن است دچار ضرر شوید.
سخن پایانی
در این مقاله فهمیدیم معاملات فیوچرز چیست. معاملهگران سازمانها و فریلنسرها به دلیل آسانی و کم خطر بودن حملات هک نسبت به بازار نقدی، ترجیح میدهند که در معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال شرکت کنند. اگر مهارتهای لازم برای این نوع معاملات را به دست آورید، میتوانید بهراحتی سود قابلتوجهی را به دست آورید. این مقاله به شما درک صحیحی از روش عملکرد معاملات آتی را ارائه میدهد. اگر سوالی در مورد این نوع معاملات دارید آن را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
منابع:
https://www.investopedia.com/terms/f/futurescontract.asp