ممکن است شنیده باشید که رمزارزها هک نشدنی و امن هستند و ویژگی های دیگری نیز دارند ولی اجازه دهید با بررسی فناوری و تکنولوژی پایه ای آنها بحث را شروع کنیم. ما در این کتاب با بررسی اینکه چه نوع بلاک چین هایی وجود دارند و اینکه چگونه کار می کنند، بحث را آغاز خواهیم کرد. تمامی انواع رمزارزها براساس یک سیستم توزیع هستند؛ بنابراین اغلب مانند دفاتر كلی که توزیع شده اند، توصیف می شوند. درواقع اطلاعات به تنهایی در یک محل ذخیره نمی شوند؛ بلکه روی میلیونها کامپیوتر در شبکه، ذخیره می شود. هر کامپیوتر، تمام یا بخش هایی از بلاک چین را ذخیره می کند.
پرکاربردترین نوع آن، بلاک چین عمومی است که هرکسی می تواند به آن دسترسی داشته باشد و اطلاعات را از روی آن بخواند. به دلیل این اختیارات و آزادی عمل ها، این نوع از بلاک چین معمولا کندترین نسخه به حساب می آید. کاربران در این نوع بلاک چین به صورت ناشناس یا شبه ناشناس شرکت می کنند (بدین معنا که با اینکه افراد می توانند به صورت ناشناس مشارکت کنند اما در واقع تراکنش های انجام گرفته محاسبه شده و برای کاربر نهایی لحاظ می گردند؛ بنابراین کاربران به طور کامل و ۱۰۰ درصدی ناشناس نیستند).
دومین نوع از بلاک چین ها، کنسرسیومی یا همان انواع ائتلافی است. این بلاک چینها روی کنسرسیوم یا مشارکت چند سازمان، شرکت یا موسسه شکل می گیرند. درنتیجه، تنها مشارکت کنندگان در «کنسرسیوم» به بلاک چین دسترسی دارند، به همین دلیل این نوع بلاک چین پردازش سریع تری را تضمین می کند و همچنین ایجاد کنندگان آن می توانند تصمیم بگیرند که مشارکت کنندگان در آن به صورت عمومی یا ناشناس فعالیت کنند. این نوع از بلاک چین برای مناسبات تجاری بسیار جذاب تر است که در ادامه ی این کتاب با جزئیات بیشتری در مورد آن بحث خواهیم کرد. سومین نوع آنها، بلاک چین کاملا خصوصی است.
در این نوع بلاک چین، افراد به خصوصی تراکنش ها را اعتبارسنجی می کنند. ایجاد کننده ی این نوع از بلاک چین ها می تواند تصمیم بگیرد که چه کسی امکان افزودن اطلاعات را داشته باشد یا آن را ببیند. این موضوع منجر به سرعت بالای پردازش شده و معمولا ایجاد کننده، هر متصدی اعتبارسنجی را میشناسد. ممکن است بپرسید که بلاک چین چیست یا چگونه می توان آن را تصور کرد؟ همان طور که از نامش پیداست، بلاک چین پیوند و ارتباطی بین چندین بلوک (بلاک) است.
نکته ی قابل توجه این است که هر بلوک بسته به محتوایی که دارد، کدی تولید می کند که در بلوک بعدی با اطلاعات جدید دیگری ذخیره می شود. ولی اجازه دهید مثالی را بیان کنیم که درک موضوع را ساده تر می کند: فرض کنید «پیتر ۵۰ یورو به هلن قرض میدهد». بلوک در بلاک چین این اطلاعات را ذخیره می کند و براساس مرتبه ی حروف و تعداد استفاده شده، کدی تولید می کند؛ مثلا فرض کنید AAAAA. اگر هلن بخواهد به یک بلوک دسترسی داشته باشد و اطلاعات را به پیتر از هلن ۵۰ یورو قرض می کند» تغییر دهد، خروجی این بلوک AAAAA نخواهد بود؛ بلکه به شکل BBBBB است. بنابراین بلاک چین مستقیما نشان میدهد که به دلیل گزارش خطا در سایر کامپیوترهای موجود در شبکه ی غیرمتمرکز، برخی اطلاعات تغییر کرده اند.)
بلاک چین به عنوان مبنایی برای یک ارز تاریخچه ی بلاک چین رابطه ی عمیقی با تاریخچه ی بیت کوین دارد؛ بنابراین افراد زیادی این دو را اشتباه می گیرند و حتی ممکن است آنها را یکی فرض کنند! در سال ۲۰۰۸، ساتوشی ناکاموتو مقاله ای را با عنوان «بیت کوین سیستم ارز نقد الکترونیکی همسان» منتشر کرد که مبنایی برای رمزارزهای امروزی است. بیشتر رمزارزها براساس تکنولوژی بلاک چین هستند. این تکنولوژی بر چهار ویژگی اصلی استوار است.
نخست اینکه غیرمتمرکز هستند؛ بدین معنا که داده ها روی یک کامپیوتر یا یک پایگاه اطلاعاتی یا به عبارت دیگر فقط در یک محل ذخیره | نمی شوند. به عبارت دیگر، بیشتر بلاک چینها به صورت همزمان روی میلیونها کامپیوتر ذخیره می شوند. به همین علت، بلاک چین تغییرناپذیر است. هنگامی که تراکنشی روی بلاک چین تأیید شود، تقریبا ناممکن است اطلاعات ذخیره شده را بتوان تغییر داد. (برای تغییر اطلاعات، لازم است تمام کامپیوترهایی که بلاک چین روی آنها نگهداری می شوند به صورت همزمان جایگزین شوند). اصل و اصولی که در ادامه توضیح داده می شود اجماع نظر نامیده می شود؛ بدین معنا که افراد باید روی اینکه چه اتفاقی بیفتد یا چه اتفاقی نیفتد، اجماع نظر داشته باشند.
یک راه برای رسیدن به این اجماع نظر استخراج کردن» است. درباره ی این قسمت که دلیلی بر اثبات سیستم کاری است، در فصل بعد بحث خواهیم کرد. ویژگی دیگر بلاک چین که مهم به حساب می آید، شفافیتاست. تقریبا در تمام رمزارزها، تبادلات (تراکنش ها) قابل ردیابی هستند و کابران می توانند ببینند چه کسی بلوکهایی را در یک سیستم «اثبات کار»اضافه کرده است.
در برخی موارد، لیستی به نام «لیست بیشترین دارندگان سکه» وجود دارد. این لیست شامل آدرس هایی است که بیشترین مقادیر سکه را دارند. این موضوع برای آگاهی از اینکه سکه ها چگونه به خوبی توزیع شده اند، مفید است. البته افراد نمی توانند اسامی سایرین را ببینند و تنها اطلاعات قابل رؤیت، آدرس های عمومی هستند). آخرین و احتمالا بزرگترین تهدیدی که برای سیستمهای مالی قدیمی وجود دارد انتقال مقادير و اعتبارات است. در حالی که بانکها برای انتقال اعتبارات، یک یا چند روز از زمان کسب و کارها را می گیرند (بر حسب اندازه تراکنش و مقصد آن)، با ارزهای دیجیتال، سرعت انتقال اعتبارات بسیار افزایش می یابد زمانی حدود ۱۰ تا ۳۰ دقیقه و حتی مبادلات آنی نیز قابل دسترسی می باشند).
چارت ایران : با توجه به اینکه هزینه ی تراکنش صفر می شود، بنابراین مصرف کنندگان و کاربران سیستم دیگر نیازی به حضور واسطه ندارند. این موضوع در بخش های آینده با جزئیات بیشتری توضیح داده خواهد شد). قبل از رسیدن به بخش عملیاتی بلاک چین، نگاهی سریع به چگونگی شناسایی حسابها توسط بلاک چین و همچنین چگونگی استفاده از آنها می اندازیم.